13-04-2018 Fabriekstraining EMMTEC

RHGD Reddingshonden traint bij DSM Engineering Plastics Emmen

Op vrijdag 13 april was Reddingshonden Groep Drenthe te gast bij DSM Engineering Plastics. Niet als contractors of bezoekers, maar voor een bijzondere training van de reddingshonden en hun geleiders.

logo-Emmtec-website

RHGD Reddingshonden
De RHGD stelt haar reddingsteams belangeloos beschikbaar bij zoekacties naar vermiste personen in Nederland en in de grensstreek.
Zowel familie van de vermiste persoon, als ook politie, andere hulpdiensten en collega reddingshondengroepen kunnen een beroep doen op de RHGD.
De toegevoegde waarde van honden bij opsporingen heeft zich in de praktijk ruimschoots bewezen. Met hun sterke reukvermogen kunnen honden los zoekend geursporen van vermiste personen uren, dagen, zelfs weken later nog achterhalen. Bovendien kunnen ze veel sneller een veel groter terrein doorzoeken, wat van levensbelang kan zijn!
Daarnaast heeft de RHGD gespecialiseerde mantrailteams, waarbij gezocht wordt naar specifieke mensengeur. Hierdoor kan aan de hand van een geurvoorwerp van de vermiste persoon direct vanaf de locatie waar vandaan de vermiste persoon is vertrokken het spoor worden gevolgd. De mantrailteams worden vooral ingezet bij urgente vermissingen van bijv. kinderen, verwarde personen en demente ouderen.

Brandweer EMMTEC en DSM
Al jaren is er een bijzondere band tussen Brandweer Emmtec en RHGD Reddingshonden. Elk jaar organiseert Brandweer Emmtec een oefening voor de vrijwilligers van de reddingshondengroep, de ene keer op het gebied van communicatie en organisatie bij calamiteiten, maar vooral vaak om zowel de honden als de geleiders te laten wennen aan de bijzondere omstandigheden van een productielocatie. Te denken valt aan lawaai, trillingen, gladde vloeren, roostertrappen en indringende geuren. Dit zijn omstandigheden waarmee de hondenteams zelden te maken krijgen, maar het is van groot belang dat reddingshonden in de vreemdste omstandigheden zonder zich te laten afleiden hun werk blijven doen.
Dit jaar had de bevelvoerder dagdienst van de brandweer DSM bereid gevonden een fabriekslocatie beschikbaar te stellen voor de oefeningen. Minutieus werd een en ander voorbereid met een SHE-medewerker van DSM.

Emmtec met brandweer (foto dvhn)

Oefeningen
Even enthousiast als voorgaande jaren fungeerden de brandweermannen van de LHV G-ploeg weer als oefenslachtoffers.
Allereerst vond er een mantrailoefening plaats. Een brandweerman was vanaf een bepaalde locatie op het EMMTEC-terrein vertrokken met achterlating van een geurvoorwerp in een plastic pot. Vanaf de pot was hij bijna een kilometer langs en door productielocaties gelopen en was tenslotte ergens in een donkere ruimte gaan zitten. Een half uur later is het mantrailteam hem gaan zoeken. Bij de plastic pot snoof de hond de geur van de ‘vermiste’ op, waarna ze het spoor volgde. Ondanks de extra moeilijkheidsgraad van verwaaiing door tocht tussen de gebouwen, enthousiaste werknemers die de hond wilden aaien, en de vele soorten harde ondergrond werd het ‘slachtoffer’ uiteindelijk uit zijn donkere hok bevrijd.
Vervolgens waren de vlaktehonden en hun geleiders aan de beurt. Op meerdere etages van de polymerisatiefabriek PA6 Finishing zochten de brandweermannen van de G-ploeg een plekje als oefenslachtoffer om door de los zoekende honden te worden gevonden, waarna het voor beiden feest was: spelen! Dat dit de ervaren honden beter af ging dan de honden die nog in opleiding zijn moge duidelijk zijn. Een aantal was toch zeer onder de indruk van het gesis, getril en de herrie. Maar allemaal hebben ze van alles overwonnen en daar draaide het deze middag om.
Aan het eind van de middag keerden de vrijwilligers en honden van de RHGD vele indrukken rijker tevreden huiswaarts.
RHGD Reddingshonden dankt als altijd weer de mannen van de EMMTEC-brandweer en is DSM zeer erkentelijk voor het ter beschikking stellen van deze bijzondere trainingslocatie!