Inzet Turkije dag 3

Dag 3: 13 februari 2023

LAATSTE NIEUWS: er is een meisje van 13 levend aangetroffen op verwijzing van de honden!

Nadat gisterenavond het tentenkamp was gerealiseerd, was iedereen moe en werd de rust gepakt. De inzetleiders en de mensen van het ondersteuningsteam/ de groepsleiders zijn nog wel even doorgegaan om verdere logistieke zaken te regelen.
De zon kwam al vroeg door, wat het ijs deed smelten op de tenten. Iedereen is de nacht goed doorgekomen. Het was wel koud, maar de mensen en de honden van de reddingshondenteams hebben het niet koud gehad.
Vanmorgen warme noedels gekregen van de Chinese buren. Zij vertelden ook dat er nog steeds mensen levend van onder het puin worden gehaald. Zij (de Chinezen) zullen vandaag vertrekken en hebben veel spullen aan ons gedoneerd. Spullen zoals kookpannen, houtblokken, water, voedsel (energierijke rijst, kruiden, beef en fruit).
Vandaag wordt er een volle dag door iedereen hard gewerkt. We werken met zes groepen in shiften van drie. Drie zoeken en drie rust. We werken dagelijks door zolang dat mogelijk en veilig is. We werken samen met de SAR uit Turkije en het leger. Zij bekijken steeds of het zoekgebied (voldoende) veilig is, voordat een team met honden erop gaat. Met elk hondenteam gaat een bergingsteam mee. We hebben nu 1 foto binnen van het zoekwerk (Bron: Insta van Turkse overheidszender)

Meer foto’s van het zoeken met de honden verwachten wij morgen te plaatsen daar er op dit moment nog hard wordt gewerkt.
Wat betreft het onderkomen zullen we blijven waar we zijn. Met de hulp van het Turkse leger zijn er nog 20 tenten opgehaald en naar het tentenkamp gebracht. Er is een goede samenwerking tussen elkaar en met iedereen er omheen. De Turkse taal die onze mensen (we hebben twee tolken mee) machtig zijn is daarbij van grote meerwaarde. De solidariteit van de Turkse bevolking, het Turkse leger, de AFAD en overige aanwezige hulpverleners is ongekend.


We zijn dankbaar voor de hulp die we mogen ontvangen in Turkije, maar ook vanuit Nederland. Naast de steun van vele betrokkenen, staan onze collega’s van RHGD Reddingshonden en onze collega’s van de andere reddingshondenorganisaties, waar wij mee samenwerken (SRO) 27/7, met en zonder hond, ook nu toch klaar voor mogelijke inzet/ zoekactie naar personen die worden vermist in Nederland. Een aantal van onze collega’s voeren taken uit/ regelen zaken achter de schermen, ten behoeve van de inzet in Turkije.
Samen staan we sterk!