Inzet Turkije dag 7

BREAKING NEWS ~ Vlak na publicatie van dag 7 kregen we opnieuw contact met onze inzetleiders ter plaatste. Deze gaven aan dat er met de zoekactie van vandaag, de honden 19 verwijzingen hebben gegeven. Zojuist werd bevestigd door de SAR dat er inmiddels drie lichamen zijn geborgen en één persoon LEVEND is gevonden. Op de overige plekken van de verwijzingen wordt nog hard doorgewerkt.

Dag 7, 17 februari 2023
Vandaag gaan de SRO reddingshondenteams zoeken in het centrum van Antakya. Het zal de laatste zoekdag worden voor de groepen, wat gevoelsmatig lastig voor hun zal zijn en zal worden. Er zijn nog zoveel mensen niet gevonden en het leed en verdriet is zo voelbaar.


Inmiddels is bevestigd is dat ze zaterdag 18 februari 2023 zullen terugvliegen naar Nederland. De verwachting is dat ze rond 17.00 uur zullen landen op Schiphol.
Naast de zorg voor elkaar en de gesprekken met elkaar en de in- en uitcheck momenten zal er voor ze op Schiphol landen nog een operationele debriefing plaatsvinden.
Voor de verdere nazorg vanaf het moment dat ze thuiskomen is aandacht, welke bekend is bij de betrokkenen van mensen die terugkomen uit Turkije, maar wat ook besproken is met de mensen zelf. Uiteraard zal de komende periode daar de aandacht voor blijven. Omdat onze mensen dit vrijwillig doen, zullen de meesten weer gewoon aan het werk moeten.
Gelukkig is de ervaring dat familie, vrienden, werkgevers en collega’s van het werk en de collega’s van alle reddingshondenteams die onderdeel zijn van de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties (SRO) zich daar van bewust zijn en dus aandacht aan besteden. Zij zijn en blijven onbetaalbaar wat niet vaak genoeg benoemd kan worden. Ook zij zijn een onderdeel van deze inzet en maken het mogelijk dat reddingshondengroepen zich kunnen inzetten bij vermissingen van personen.


De reddingshondengroepen die op dit moment samenwerken zijn Stichting RHWW, Vlaamse Reddingshondenteams (VRH), Oger SARdogs, Reddingshonden Team Noord-Holland (RHT-NH), Stichting RHGD Reddingshonden en Stichting International Northern Search & Earthquake Dogs (INSED). Namens deze Stichtingen willen wij donateurs en alle mensen die ons volgen op Social Media en lieve en warme berichten sturen bedanken. Zonder deze steun hebben wij als vrijwilligersorganisaties geen bestaansrecht.
Wat betreft de nazorg van de honden, kunnen we vertellen dat de honden werken met hun eigen baas en dus ook een onderdeel zijn van het gezin. Uiteraard zullen zij bij thuiskomst de nodige kusjes en massages zullen ontvangen. Ook is er aandacht voor het maken van lange wandelingen, spelen met “hondenvrienden uit de buurt” en een bezoekje aan de osteopaat en/ of fysiotherapeut.
Op Social Media worden regelmatig vragen gesteld die gaan over onze honden die werken zonder schoenen aan op het puin. Onze ervaring is dat de honden, mits ze volledig los lopen en niets om hun lijf hebben zitten waar ze aan kunnen blijven hangen, nooit problemen hebben met hun voetzolen. De honden werken ook rustig op het puin en bepalen het tempo en zoeken zelfstandig hun eigen route. Uiteraard worden hun voetzolen steeds nagekeken en hebben de hondengeleiders wel noodschoentjes bij zich voor hun eigen hond. Ook is onze ervaring dat de honden met schoenen aan minder zeker gaan lopen op puin.
In sommige landen speelt de temperatuur ook een grote rol, waardoor het dragen van schoenen wel noodzakelijk wordt om verbranding te voorkomen.
Gedurende de inzet kunnen wij altijd een beroep doen (advies vragen en overleggen) op verschillende collega’s die dierenarts zijn of zijn geweest. Indien er zich een noodsituatie zou voordoen, dan zal een dierenarts in het land van bestemming geraadpleegd worden en (indien van toepassing) worden bezocht.
Samen staan we sterk.